Studie om floating och dess effekt på generaliserat ångestsyndrom
Studie om floating och dess effekt på ångestsyndrom
Flotation-REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) är det fullständiga namnet för floating. Metoden har traditionellt använts för att minska stress och öka prestationsförmågan.
2018 gjordes en studie av Kristoffer Jonsson vid Karlstads Universitet som även påvisar effekterna floating kan ha på ångest.
Mer snabbverkande
Jonssons studie visar ett tydligt resultat på att floating kan lindra symptom vid GAD (generaliserat ångestsyndrom).
– Behandling med KBT tar ofta lång tid innan resultat uppnås. Medicin ger oftast biverkningar och även här tar det tid att nå önskade resultat. Floating har visat sig vara mer snabbverkande än andra metoder och det kan till viss del bero på att personen i fråga styr och kontrollerar behandlingen helt själv, säger Kristoffer Jonsson i en intervju.
Hur gick studien till?
Det gjordes ett slumpmässigt urval av 50 personer som alla diagnostiserats med GAD. Under 7 veckors behandling fick deltagarna vistas i floatingtanken 12 x 45 minuter. Hälften av personerna genomgick behandlingen och hälften fick agera kontrollgrupp. Efter att ha genomgång behandlingen upplevdes en rad förbättringar jämfört med kontrollgruppen. Så pass stor skillnad att 37 procent inte längre uppfyllde kriterierna för GAD. Deltagarna uppgav att man sov bättre, var mindre eller inte alls deprimerade, hade en ökad kontakt med sina känslor och också högre förmåga att kontrollera sina känslor.
Vad är GAD?
GAD är ett samlingsbegrepp av ångestsyndrom som yttrar sig i form av konstant oro, svårigheter att slappna av och även kroppsliga besvär som muskelspänningar, huvudvärk och magont.
Läs hela artikeln om Jonssons studie och bakgrunden till varför han intresserat sig från början:
https://press.kau.se/posts/pressreleases/floating-kan-dampa-angest